Termékkategóriák

Jótállási jegy

 

Jelen j√≥t√°ll√°si k√∂telezetts√©gv√°llal√°s kiz√°r√≥lag csak a fogyaszt√≥nak minŇĎs√ľlŇĎ MegrendelŇĎ √°ltal v√°s√°rolt term√©kre terjed ki. Szolg√°ltat√≥ - a 151/2003. (IX.22.) Korm. rendelet 1. ¬ß (1) bekezd√©s√©nek megfelelŇĎen - az al√°bbi j√≥t√°ll√°si jegyet √°ll√≠tja ki:


A jótállás tartalma és érvényesítése:

 

1. A j√≥t√°ll√°s idŇĎtartama egy √©v. Felek k√ľl√∂n meg√°llapod√°sa eset√©n k√©t √©v. E hat√°ridŇĎ elmulaszt√°sa jogveszt√©ssel j√°r. A j√≥t√°ll√°s idŇĎtartama a term√©k √°tv√©tel√©nek napj√°n kezdŇĎdik.¬†A j√≥t√°ll√°s csak a k√©sz√ľl√©kre terjed ki, a tartoz√©kaira nem.

 

2. A Szolg√°ltat√≥ √°ltal √©rt√©kes√≠tett term√©keken fenn√°ll√≥ j√≥t√°ll√°si k√∂telezetts√©g csak Magyarorsz√°g ter√ľlet√©re terjed ki.

 

3. A j√≥t√°ll√°si ig√©ny jelen j√≥t√°ll√°si jeggyel √©rv√©nyes√≠thetŇĎ. A j√≥t√°ll√°si jegy szab√°lytalan ki√°ll√≠t√°sa vagy a MegrendelŇĎ r√©sz√©re t√∂rt√©nŇĎ √°tad√°s√°nak elmarad√°sa nem √©rinti a j√≥t√°ll√°s √©rv√©nyess√©g√©t.

 

4. MegrendelŇĎ j√≥t√°ll√°si jogait a term√©k Ptk. 6:157. ¬ß (1) szerinti hib√°ja eset√©n ‚Äď a j√≥t√°ll√°s idŇĎtartama alatt b√°rmikor - √©rv√©nyes√≠theti. Ha Szolg√°ltat√≥ k√∂telezetts√©g√©nek MegrendelŇĎ felh√≠v√°s√°ra - megfelelŇĎ hat√°ridŇĎben - nem tesz eleget, a j√≥t√°ll√°si ig√©ny a felh√≠v√°sban tŇĪz√∂tt hat√°ridŇĎ eltelt√©tŇĎl sz√°m√≠tott h√°rom h√≥napon bel√ľl akkor is √©rv√©nyes√≠thetŇĎ b√≠r√≥s√°g elŇĎtt, ha a j√≥t√°ll√°si idŇĎ m√°r eltelt. E hat√°ridŇĎ elmulaszt√°sa jogveszt√©ssel j√°r. A j√≥t√°ll√°si jogokat kiz√°r√≥lag a term√©k tulajdonosa √©rv√©nyes√≠theti, felt√©ve, hogy fogyaszt√≥nak minŇĎs√ľl.


5. MegrendelŇĎ j√≥t√°ll√°si ig√©ny√©t a Szolg√°ltat√≥ fent megjel√∂lt √ľzlethelyis√©geiben szem√©lyesen, vagy a Szolg√°ltat√≥ egy√©b el√©rhetŇĎs√©gein kereszt√ľl jelentheti be. Szolg√°ltat√≥ a j√≥t√°ll√°si ig√©nyrŇĎl jegyzŇĎk√∂nyvet vesz fel a 19/2014. (IV.29.) NGM rendelet szerinti tartalommal.


6. A term√©k hib√°ja eset√©n MegrendelŇĎ
elsŇĎsorban kijav√≠t√°st vagy kicser√©l√©st ig√©nyelhet, kiv√©ve, ha a v√°lasztott j√≥t√°ll√°si jog teljes√≠t√©se lehetetlen, vagy ha az Szolg√°ltat√≥nak - m√°sik j√≥t√°ll√°si ig√©ny teljes√≠t√©s√©vel √∂sszehasonl√≠tva - ar√°nytalan t√∂bbletk√∂lts√©get eredm√©nyezne, figyelembe v√©ve a term√©k hib√°tlan √°llapotban k√©pviselt √©rt√©k√©t, a szerzŇĎd√©sszeg√©s s√ļly√°t √©s a j√≥t√°ll√°si jog teljes√≠t√©s√©vel MegrendelŇĎnek okozott √©rdeks√©relmet. MegrendelŇĎ m√°sodsorban az ellenszolg√°ltat√°s ar√°nyos lesz√°ll√≠t√°s√°t ig√©nyelheti, a hib√°t Szolg√°ltat√≥ k√∂lts√©g√©re maga kijav√≠thatja vagy m√°ssal kijav√≠ttathatja, vagy a szerzŇĎd√©stŇĎl el√°llhat, ha Szolg√°ltat√≥ a kijav√≠t√°st vagy a kicser√©l√©st nem v√°llalta, e k√∂telezetts√©g√©nek a 10. pont szerinti felt√©telekkel nem tud eleget tenni, vagy ha MegrendelŇĎnek a kijav√≠t√°shoz vagy kicser√©l√©shez fŇĪzŇĎdŇĎ √©rdeke megszŇĪnt. Jelent√©ktelen hiba miatt el√°ll√°snak nincs helye.


7.
MegrendelŇĎ a v√°lasztott j√≥t√°ll√°si jog√°r√≥l m√°sikra t√©rhet √°t. Az √°tt√©r√©ssel okozott k√∂lts√©get k√∂teles Szolg√°ltat√≥nak megfizetni, kiv√©ve, ha az √°tt√©r√©sre Szolg√°ltat√≥ adott okot, vagy az √°tt√©r√©s egy√©bk√©nt indokolt volt.

 

8. Szolg√°ltat√≥ a meghib√°sodott term√©k r√©sz√©re t√∂rt√©nŇĎ √°tad√°s√°t k√∂vetŇĎen - a 19/2014. (IV.29.) NGM rendelet 4. ¬ß (5) alapj√°n legk√©sŇĎbb √∂t munkanapon bel√ľl - nyilatkozik a MegrendelŇĎ √°ltal bejelentett ig√©nyrŇĎl.


9.
Amennyiben MegrendelŇĎ a 151/2003. (IX.22.) Korm. rendelet 7. ¬ß szakasz√°nak megfelelŇĎen a term√©k meghib√°sod√°sa miatt a term√©k √°tv√©tel√©t k√∂vetŇĎ h√°rom munkanapon bel√ľl csereig√©nyt √©rv√©nyes√≠t, √ļgy Szolg√°ltat√≥ nem hivatkozhat a Polg√°ri T√∂rv√©nyk√∂nyv 6:159. ¬ß (2) bekezd√©s a) pontja √©rtelm√©ben ar√°nytalan t√∂bbletk√∂lts√©gre, hanem k√∂teles a term√©ket kicser√©lni, felt√©ve, hogy a meghib√°sod√°s a rendeltet√©sszerŇĪ haszn√°latot akad√°lyozza.

 

10. A kijav√≠t√°st vagy kicser√©l√©st - a dolog tulajdons√°gaira √©s MegrendelŇĎ √°ltal elv√°rhat√≥ rendeltet√©s√©re figyelemmel - megfelelŇĎ hat√°ridŇĎn bel√ľl, MegrendelŇĎ √©rdekeit k√≠m√©lve kell elv√©gezni. Szolg√°ltat√≥ m√°sodlagos forgalmaz√≥i jellege ok√°n egyes term√©kek kijav√≠t√°sa vagy kicser√©l√©se a 19/2014. (IV.29.) NGM rendelet 5. ¬ß bekezd√©s√©ben javasolt 15 napos hat√°ridŇĎt meghaladhatja. Szolg√°ltat√≥ v√°llalja, hogy a kijav√≠t√°sra vagy kicser√©l√©sre legk√©sŇĎbb a bejelent√©st k√∂vetŇĎ 60 napon bel√ľl sor ker√ľl. MegrendelŇĎ a kijav√≠t√°sra vagy kicser√©l√©sre √°tadott term√©krŇĎl elektronikus megrendel√©s eset√©n a http://gsmhome.hu/szerviz-lekerdezes internetes fel√ľleten t√°j√©koz√≥dhat.


11.
A term√©knek a kicser√©l√©ssel vagy a kijav√≠t√°ssal √©rintett r√©sz√©re a j√≥t√°ll√°si ig√©ny √ļjb√≥l kezdŇĎdik. Ezt a szab√°lyt kell alkalmazni arra az esetre is, ha a kijav√≠t√°s k√∂vetkezm√©nyek√©nt √ļj hiba keletkezik. A j√≥t√°ll√°si ig√©nyt a term√©k minden olyan hib√°ja miatt hat√°ridŇĎben √©rv√©nyes√≠tettnek kell tekinteni, amely a megjel√∂lt hib√°t elŇĎid√©zte. Ha MegrendelŇĎ a j√≥t√°ll√°si ig√©nyt csak a term√©knek - a megjel√∂lt hiba szempontj√°b√≥l - elk√ľl√∂n√≠thetŇĎ r√©sze tekintet√©ben √©rv√©nyes√≠ti, √ļgy a j√≥t√°ll√°si ig√©ny a term√©k egy√©b r√©szeire nem minŇĎs√ľl √©rv√©nyes√≠tettnek, azaz a j√≥t√°ll√°si idŇĎ csak a term√©k elk√ľl√∂n√≠thetŇĎ r√©sze tekintet√©ben kezdŇĎdik meg √ļjb√≥l.

 

12. A Szolg√°ltat√≥ mentes√ľl a j√≥t√°ll√°si k√∂telezetts√©g al√≥l, ha a hiba oka a term√©k √°tad√°s√°t k√∂vetŇĎen keletkezett, azaz ha a hiba nem a term√©k gy√°rt√°si hib√°j√°b√≥l ered.


13. A j√≥t√°ll√°si ig√©ny nem √©rv√©nyes√≠thetŇĎ, ha a term√©k hib√°j√°t a term√©k

- rendeltetésellenes használata,

- be√°z√°sa, √ľtŇĎd√©se, egy√©b mechanikai s√©r√ľl√©se,

- b√°rmilyen jellegŇĪ, nem Szolg√°ltat√≥ √°ltal v√©gzett szoftveres beavatkoz√°s (pl.: szoftver¬†felt√∂r√©se, m√≥dos√≠t√°sa, t√∂rl√©se, internetes szoftverfriss√≠t√©s),

- illetve egy√©b k√ľlsŇĎ beavatkoz√°s

id√©zi elŇĎ.

A kiz√°r√≥ okok miatt bek√∂vetkezett meghib√°sod√°sok jav√≠t√°si k√∂lts√©gei j√≥t√°ll√°si idŇĎn bel√ľl is a vevŇĎt terhelik.

14. A Szolg√°ltat√≥ √°ltal k√∂telezŇĎen v√°llalt j√≥t√°ll√°s a MegrendelŇĎ t√∂rv√©nybŇĎl eredŇĎ jogait nem √©rinti. MegrendelŇĎ jogaira a 2013. √©vi V. t√∂rv√©nyben, a 1997. √©vi CLV. t√∂rv√©nyben, 151/2003. (IX.22.) Korm. rendeletben, 19/2014. (IV. 29.) NGM rendeletben foglaltak az ir√°nyad√≥k. MegrendelŇĎ fogyaszt√≥i jogvita eset√©n a megyei (fŇĎv√°rosi) kereskedelmi √©s iparkamar√°k mellett mŇĪk√∂dŇĎ b√©k√©ltetŇĎ test√ľlet elj√°r√°s√°t is kezdem√©nyezheti.

 

Üdvözlettel, Gsmhome.hu team.